Diamant- en CBN gereedschappen, slijpmachines en slijpmiddelen

Meest gestelde vragen

 1. Welke korrelgrofte moet ik kiezen?
  Welke korrelgrofte u kiest hangt af van hoe vaak u slijpt, hoe bot u uw gereedschap laat worden voordat u gaat slijpen en hoe scherp is scherp genoeg voor u. Lees de korrelgrofte informatie en kies. Advies: vaklieden slijpen vaak van grof naar fijn. In dat geval heeft u ook de mogelijkheid te kiezen voor een dubbelzijdige diamantsteen.

  Extra grof – Aanbevolen voor agressief slijpen of ontbramen van beschadigde gereedschappen. Ook te gebruiken voor de eerste stap om de achterzijde van bijvoorbeeld steek en profielbeitels te vlakken. Kleurcode X = extra grof (60 micron) zwart.

  Grof
  – Slijpt snel bot gereedschap. Wanneer u tijdens het werk snel wilt ontbramen of slijpen, kies dan voor deze korrelgrofte. Ideaal voor HM bovenfrezen. Kleurcode C = grof (45 micron) blauw.

  Fijn – Herstelt elke fijne snede of gereedschap dat een beetje bot is. Deze fijne korrel is medium fijn en universeel te gebruiken. Houtbewerkers prefereren deze korrelgrofte als juiste voor het slijpen en wetten van schaaf-, steek- en profielbeitels en HM bovenfrezen. Na het gebruik van deze korrelgrofte kan met de extra fijne korrelgrofte desgewenst zeer fijn nageslepen worden en zelfs met polijstpasta nabewerkt worden. Kleurcode F = extra fijn (25 micron) rood.

  Extra fijn – Met deze korrelgrofte kunnen gereedschappen zeer fijn nagewet worden tot zelfs scheermeskwaliteit, zoals de vouw van de beitel en de snede van messen. Als u een beginnend slijper bent of uw mes hoeft niet vlijmscherp te zijn, dan kiest u niet voor deze korrel, maar voor de fijne korrelgrofte. Als u niet snel tevreden bent over de scherpte van uw gereedschap dan is deze korrelgrofte na het gebruik van de fijne korrel de juiste keuze voor u! Kleurcode E = extra fijn (9 micron) groen.

  Tip: u kunt ook kiezen voor een combinatie van bovengenoemde korrelgroften: zie onze dubbelzijdige diamant slijp/wetstenen in de shop.


   
 2. Wat is de garantie op de producten die in de shop vermeld staan?
  Garantie bij defecten in materiaal en fabricage gedurende een jaar na aankoop. In dat geval wordt bij overleg van aankoopbon het gereedschap eenvoudig kosteloos vervangen. Bij verwaarlozing, slijtage of foutief gebruik vervalt de garantie.
   
 3. Hoe lang zou de diamant op de slijpsteen blijven zitten?
  Dat hangt af van hoe vaak u de slijpsteen gebruikt, of u de steen op de juiste manier gebruikt en of u de steen na gebruik schoonspoelt en droog opbergt. DMT® diamant slijpstenen gaan zeer lang mee. Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen. Wanneer u uw slijpsteen iedere dag gebruikt en vele malen per dag, zal het wenselijk zijn de steen na enkele jaren te vervangen.
   
 4. Hoe vlak zijn de slijpstenen?
  DMT® diamant slijp/wetstenen zijn zeer vlak. De W8 en W250 dubbelzijdige modellen zijn speciaal geproduceerd met een zeer hoge vlakheidstolerantie.
   
 5. Hoe moet ik mijn DMT® slijp/wetstenen onderhouden?
  Maak uw DMT® diamant slijpsteen na gebruik schoon met water en droog de steen goed. Als de steen erg vuil is, gebruik een beetje huishoudschuurmiddel en schrob de steen schoon.
   
 6. Wat zijn de 7 posities op de Aligner slijpmal (AKF – AKEF)?
  De slijphoek van de slijpmal hangt af van het mes dat u wilt slijpen. De zeven posities zijn 20 - 23,3 – 26,6 – 30 – 33,3 – 36,6 – 40 graden.
   
 7. Ik denk dat mijn DMT® slijpsteen versleten is. Wat moet ik doen?
  Maak uw steen goed schoon. Zie punt 5. Als uw steen niet regelmatig is schoongemaakt, kan de oppervlakte van de steen vol zitten met metaalstof en vuil. De steen slijpt dan niet goed meer. Als u denkt dat de steen versleten is, test de steen op de rand van een glazen potje. Als er een witte plek verschijnt op het glas of een wit spoor op uw steen, is de steen nog steeds geschikt om te slijpen.
   
 8. Wat is het verschil tussen de traditionele DMT® slijp/wetstenen met gaatjespatroon en de DMT® diamantplaten van het DiaSharp-assortiment?
  Onderbroken slijpoppervlak
  Deze DMT® monokristallijne diamant slijp- en wetstenen hebben een gatenpatroon. De gaatjes liggen iets lager in het oppervlak zodat het slijpsel gedurende het slijpen in het gatenpatroon terecht komt en zich niet tussen het te slijpen gereedschap en de diamant bevindt. Het onderbroken slijpvlak heeft als voordeel dat het een zeer lange standtijd heeft en dat het slijpproces ook veel sneller gaat.
  Ononderbroken slijpoppervlak
  Ononderbroken DMT® monokristallijne diamant slijp- en wetstenen worden gebruikt voor puntige en kleine gereedschappen, maar ook voor het slijpen, wetten en ontbramen van messen en allerlei gereedschappen.
   
 9. Ik weet dat men de DMT® diamant slijp/wetstenen nat en droog kan gebruiken, maar kan ik ook olie gebruiken?
  Hoewel wij adviseren de DMT producten droog of met water te gebruiken, is gebruik met verschillende slijpvloeistoffen, zoals minerale olien, petroleum of WD40 toegestaan zonder dat dit uw DMT® slijpsteen beschadigt. Wij kunnen U ook speciale minerale slijpvloeistof leveren, binnen kort verkrijgbaar in onze webshop.
   
 10. Kan ik de stenen bewaren in petroleum?
  Nee, wij adviseren u uw steen altijd schoon te spoelen en droog op te bergen.
   
 11. Ik heb een DMT® slijpsteen en het lijkt erop dat ik mijn mes niet scherp krijg. Wat doe ik verkeerd?
  De kans bestaat dat u niet constant slijpt onder de juiste hoek. Wij adviseren een hoek van 20 graden, hoewel het belangrijker is om constant in dezelfde hoek te slijpen dan de hoek zelf. Houdt uw pols strak om constant in dezelfde hoek te slijpen.
   
 12. Kan ik kunstschaatsen of hockeyschaatsen slijpen met DMT® slijp/wetstenen?
  Nee, deze schaatsen moeten machinaal geslepen worden omdat het staal hol is geslepen. Onze DMT® slijpstenen zijn echter zeer geschikt om de braam van de zijkanten weg te nemen, zoals skiërs en snowboarders doen.
   
 13. Hoe en waarmee slijp ik mijn noren?
  Veel professionele schaatsers slijpen en wetten hun schaatsen op de slijptafel met onze DMT® W8 en W250 dubbelzijdige diamant slijp/wetstenen en onze speciale voor noren vervaardigde Diaprof® schaatsprofielen. Voor het polijsten kunt U ook de DMT® D8EE vlakgeslepen stalen slijpplaat gebruiken met extra extra fijne diamant korrel. Ook voor het ontbramen van uw schaatsen voorziet ons assortiment in losse braamsteentjes tot Diaprof® braamprofielen.
   
 14. Wat is het verschil tussen de Ski- en Snowboardsslijpers en de Burr Doctor?
  De Ski- en Snowboardslijper gebruikt u voor het slijpen van de staalkanten over de hele lengte van de ski, terwijl de Burr Doctor perfect geschikt is om te ontbramen bij beschadigingen die ontstaan door het skiën op kunstsneeuwpistes, ijs en rotsen.
   
 15. Welke korrelgrofte gebruik ik om mijn Japanse waterstenen te vlakken?
  Wij adviseren een DMT® korrelgrofte C (45 micron) of korrelgroffe X (60 micron) W8 of W250 voor het vlakken van japanse waterstenen. Het is snel en gemakkelijk. Gebruik veel water!

  Tip: Voor het slijpen van uw japanse beitels raden wij u onze DMT® W8EF of de W6P-E aan.
   
 16. Welke grootte DMT® diamant slijp- of wetsteen moet ik kiezen?
  De maat van de slijp- of wetsteen hangt af van de grootte van het te slijpen gereedschap. Wij adviseren u om niet te klein te kiezen.

Mocht u nog vragen hebben, mail of fax ons!